poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kolorowe śniadanie




Pierwsze o czym marzę po przebudzeniu to pyszne śniadanie. Otwieram lodówkę i cóż tam widzę? Otwarty serek feta, otwarty twaróg, nadkrojona papryka, kilka rzodkiewek, kawałek sałaty lodowej. Nie mam jakoś ochoty na nic z tych wszystkich produktów, ale w głowie rodzi się myśl, że jeżeli ich nie zużyję, to prawdopodobnie jutro będą już do wyrzucenia. A że nie przepadam za marnowaniem jedzenia, to wyciągam ze spuszczoną głową wszystkie napotkane w lodówce „nadgryzione” produkty, siadam przy stole i na nie patrzę… co ja mam z nimi zrobić? Mogłabym wziąć kromkę chleba, położyć na nią twaróg i warzywa, a na drugiej dokładnie taki sam zestaw tylko z fetą. Tylko chyba to trochę nudne. I chleb jakoś niekoniecznie dziś do mnie przemawia, więc może coś bardziej wykwintnego i kolorowego?

Szybka sałatka z fetą:

Kawałek sera fety
Kilka liści sałaty lodowej
Kilka rzodkiewek
Kawałek czerwonej papryki
Oliwa
Cytryna
Czarnuszka
Zioła (prowansalskie, bazylia, oregano – cokolwiek nam smakuje)

Mieszamy składniki, doprawiamy oliwą, odrobiną soku z cytryny i posypujemy czarnuszką. Można dodać odrobinę czerwonej cebuli, albo oliwek, jeżeli chcemy, żeby sałatka nabrała nieco więcej greckiego klimatu. Ja pominęłam te składniki.


Słodki twarożek:

Odrobina białego sera
Jogurt naturalny
Banan
Gruszka
Pomarańcza
Zielona pietruszka
Migdały

Ser rozgniatamy z jogurtem i bananem. Powstaje słodka podstawa deseru. Pomarańczę i gruszkę z dodatkiem zielonej pietruszki miksujemy w blenderze otrzymując w ten sposób gęsty mus owocowy z dużą dawką witaminy C. Twarożek polewamy musem, ozdabiamy migdałami. Otrzymujemy pyszny pełnowartościowy deser. Jeśli zostanie, można spokojnie zostawić go w lodówce nawet do następnego dnia. Warto dodać odrobinę soku z cytryny zarówno do twarożku jak i do musu, aby zapobiec ciemnieniu owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz